Geen categorie

Sightpoint terug bij Stedelijk

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

Het monumentale kunstwerk Sight Point (for Leo Castelli) van Richard Serra is gisteren geïnstalleerd aan het Museumplein in Amsterdam. Daarmee maakte het monumentale kunstwerk zijn comeback. Van 1975 tot 1997 stond het in de voormalige beeldentuin van het museum.

De installatie bestaat uit drie stalen platen van 17 ton en een afmeting van 11,7 bij 3 meter. De platen houden elkaar in evenwicht en vormen aan de bovenkant een driehoek. Sight Point is het eerste werk waarin Serra zijn constructieprincipe met evenwicht op immense schaal in de buitenlucht toepaste, en daarmee is het een cruciaal werk in het oeuvre van de kunstenaar. Later volgden er meer reusachtige sculpturen in de openbare ruimte.

Sight Point (for Leo Castelli) van Richard Serra (1938) voor de ingang van het Stedelijk Museum.
Sight Point (for Leo Castelli) van Richard Serra (1938) voor de ingang van het Stedelijk Museum.

Het ontwerp van Sight Point stamt uit 1972, toen Serra het indiende voor een prijsvraag voor een kunstwerk op de campus van Wesleyan University in Middletown, Connecticut. Zijn sculptuur won, maar werd niet gerealiseerd, omdat het volgens de universiteitsarchitect te groot was en te dicht bij de historische bebouwing zou komen te staan. Na een ontmoeting tussen Edy de Wilde, toenmalig directeur van het Stedelijk en de kunstenaar werd besloten om het werk te plaatsen in de beeldentuin van het museum. In 1997 moest het plaatsmaken voor de herinrichting van het Museumplein.

Het Stedelijk Museum  heropent op zondag 23 september, na een grootschalige renovatie die bijna 10 jaar in beslag nam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share