Geen categorie

Nationale Museumweek van start

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Met de onthulling van de Gouden Letterkast in Dordrecht is de derde Nationale Museumweek gestart. Op het Statenplein staat nog de hele week een reusachtige goudkleurige versie van een negentiende-eeuwse letterkast, waarvan het kleinere origineel in het Onderwijsmuseum te zien is.

P.J. Prinsen wijst naar zijn Gouden Letterkast. Foto: Jorrit Lousberg.

De Gouden Letterkast (9 bij 7 meter) is net als het origineel ook functioneel. Iedereen kan tot het einde van de Museumweek, 9 april, zelf een persoonlijke boodschap insturen (via Twitter met hashtag #GoudenZin). Dit bericht verschijnt vervolgens op het levensgrote led-scherm in de Gouden Letterkast.

“De Letterkast was de eerste manier om klassikaal te leren lezen, het werd daarom ook wel de leesmachine genoemd”, aldus Tijs van Ruiten, directeur van het Onderwijsmuseum in Dordrecht. P.J. Prinsen (1777-1854) ontwikkelde de kast precies 200 jaar geleden. “Door hem leren wij nu nog steeds lezen met de klanken oe, ui en eu en alle andere combinaties die we kennen.”

Tijdens de derde Nationale Museumweek die duurt tot en met 9 april 2017, plaatsen ruim 400 musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan zijn uitvergroot en kregen een plek op een centrale locatie in de stad waar het betreffende museum staat.

 

Museumkaarthouders kozen de letterkast tot eerste Gouden Pronkstuk van de Museumweek. Het object won met een overtuigende meerderheid van de ruim 20.000 stemmen. ‘Gouden’ grote versies van het Meisje van Yde uit het Drents Museum in Assen en De Ploeger uit Museum Helmond worden respectievelijk dinsdag 4 en donderdag 6 april onthuld.

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met de verschillende museumcollecties.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share