Geen categorie

Tropenmuseum blijft open

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Minister Bussemaker (Cultuur) trekt 5,5 miljoen euro extra uit voor rijksmusea. Dat schrijft ze in haar brief Ruimte voor Cultuur. Mede daardoor kan het Tropenmuseum in Amsterdam ook na 2017 open blijven.

Het Tropenmuseum in Amsterdam.
Het Tropenmuseum in Amsterdam.

 

Het museum was in 2011 een van de eerste museale slachtoffers van de bezuinigingen van de regering. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waar het museum onderdeel van uitmaakte, kreeg dat jaar 4 miljoen euro subsidie minder. De helft daarvan werd in mindering gebracht op het budget van het museum. Een gevolg daarvan was dat het Tropenmuseum sinds 1 september 2011 niet langer open is op maandagen.

Vorig jaar fuseerde het Tropenmuseum met Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en Afrika Museum in Berg en Dal. De drie musea zijn nu onderdeel van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. De fusie was voor het Amsterdamse museum nodig om het hoofd boven water te kunnen houden. De brief van Bussemaker geeft het museum nog meer zekerheid.

 

“Dit is ontzettend goed nieuws”, aldus Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum. “De financiering van het Tropenmuseum was na 2016 niet zeker. De brief van de minister zorgt voor continuïteit en zekerheid voor het museum. Wij voelen het als een bevestiging van onze nieuwe aanpak.”

In de brief Ruimte voor Cultuur, die maandag werd gepubliceerd, staan de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2017 tot 2020. Daaruit blijkt ook dat musea de komende vier jaar 1 miljoen extra krijgen voor samenwerking onderling of met andere instellingen. Daarnaast zet de minister de samenwerkingsregeling voor musea en andere instellingen bij het Mondriaan Fonds voort.

In totaal steekt Bussemaker ruim 18 miljoen euro extra in de culturele sector. Daardoor krijgen kunstenaars en culturele instellingen meer ruimte voor innovatie, samenwerking en ontwikkeling van jonge talenten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan beeldende kunst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share