Geen categorie

Van Honthorst met roerige geschiedenis verkocht voor 2,5 miljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Het schilderij Het Duet van de Utrechtse kunstenaar Gerrit van Honthorst (1592-1656) heeft gisteren bij Christie’s New York 2,5 miljoen euro opgebracht. Het doek was het topstuk op een veiling van oude meesters.

Gerrit van Honthorst (1592-1656), Het Duet, 1624.

Het werk uit 1624 kent een roerige geschiedenis die begon met de aankoop ervan door graaf Alexander Stroganov eind achttiende of begin negentiende eeuw. Stroganov was kunstadviseur van tsarina Catharina de Grote van Rusland en directeur van de nationale kunstacademie. Het bleef eigendom van de familie Stroganov tot 1917, toen de collectie na de Russische Revolutie werd genationaliseerd door de nieuwe machthebbers.

In 1931 verkochten de Sovjets het op een veiling in Berlijn. In datzelfde jaar kwam het werk in bezit van Bruno en Ellen Spiro, maar ook zij raakten het kwijt zonder enige vorm van financiële compensatie. De nazi’s roofden en verkochten het schilderij in 1938. Het maakte vervolgens deel uit van diverse Duitse privécollecties totdat het in 1969 werd gekocht door het Montreal Museum of Fine Arts.

De nazaten van de Spiro’s kregen Het Duet  in april van dit jaar terug en zij besloten het vervolgens te laten veilen. Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekendgemaakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share