Geen categorie

Chinees behang en Armando: verrassend goede combinatie

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Recensie

Antiek Chinees behang en de hedendaagse kunst van Armando hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken. Museum Oud Amelisweerd (MOA) bewijst echter dat de twee prima samengaan. Prinses Beatrix opende vanmiddag het nieuwe museum, het eerste in de Utrechtse gemeente Bunnik.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Salon in Museum Oud Ameliseerd.

Het MOA kan gezien worden als opvolger van het Armando Museum in Amersfoort. Dat moest in oktober 2007 noodgedwongen sluiten omdat de kerk waarin het was gehuisvest afbrandde. Na bijna zeven jaar heeft de collectie van dat museum een nieuw onderkomen in Oud Amelisweerd, een van de best bewaarde achttiende-eeuwse landhuizen in Nederland.

Het is eigendom van gemeente Utrecht, maar staat op grondgebied van Bunnik. De twee buurgemeenten realiseerden het museum in samenwerking met enkele stichtingen, de provincie Utrecht en een derde gemeente: Amersfoort. Die leverde de Armando Collectie en kwam ook nog eens over de brug met een miljoen euro.

Het resultaat van de samenwerking is een bijzonder museum. Oud en nieuwer zijn er perfect verweven. De wanden van de salons op de begane grond zijn voorzien van indrukwekkend 250 jaar oud Chinees behang. Op de vloer staan kunstwerken van Armando (1929), die geen moment uit de toon vallen. Zelfs de drie reusachtige vazen vormen heel smaakvolle details.

Museum Oud Amelisweerd.

Op de eerste verdieping zijn de historische behangsels slechts fragmentarisch bewaard gebleven en gaan daarom schuil achter een neutrale linnen bespanning. Op deze etage is daardoor ook ruimte voor schilderijen van Armando. Maar de samenstellers hebben ervoor gekozen slechts een klein aantal kunstwerken te tonen, hooguit vier per ruimte. Hierdoor krijgt het prachtige gebouw – immers ook onderdeel van de collectie – de aandacht die het verdient.

Museum Oud Amelisweerd.

Wat opvalt, is het ontbreken van begeleidende teksten op de eerste twee etages. Geen gemis overigens, maar juist prettig. Het geheel oogt daardoor heel rustig. Wie meer wil weten over het museum en de collecties kan terecht op zolder, die heel toepasselijk de Verdieping is gedoopt. Blikvanger is een uit vele lagen papier (behang wellicht?) opgebouwde tafel. Enkele lades staan in verbinding met beeldschermen. Zodra een la wordt geopend, start automatisch een film over een behangfragment dat erin ligt.

De opmerkelijke dynamische tafel is een van de details die het MOA de moeite waard maken. Oud Chinees behang is niet direct een heel sexy onderwerp, maar in het landhuis pakt het verrassend goed uit. Zeker in combinatie met hedendaagse kunst van Armando. Deze kunstenaar heeft eindelijk weer een museum en hij kan tevreden zijn. Het is mooi.

MOA | Museum Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik. Openingstijden vanaf 22 maart: di t/m vr 11-17 uur en za en zo 10-17 uur.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share