Geen categorie

Vaas met klaprozen blijkt toch Van Gogh

0 0
Read Time:58 Second
Vincent van Gogh, Vaas met klaprozen, ca. 1886, Wadsworth Atheneum Art Museum, Hartford.

Het schilderij Vaas met klaprozen uit de collectie van het Wadsworth Atheneum Art Museum in het Amerikaanse Hartford is toch een echte Van Gogh. Dat heeft röntgenonderzoek in het Van Gogh Museum uitgewezen.

Het museum had het schilderij als sinds 1957 in zijn bezit, maar de laatste dertig jaar was er twijfel over de echtheid. Sindsdien bevond het doek zich in het depot. Omdat de onderzoeksmethoden tegenwoordig beter zijn, vroeg het museum het Van Gogh Museum het schilderij opnieuw te onderzoeken.

Diens Van Gogh-expert Louis van Tilborgh ontdekte op een röntgenfoto dat er onder de vaas met bloemen een zelfportret van Van Gogh verstopt zat. Die ontdekking nam alle twijfel weg. Bovendien bleek het gebruikte materiaal overeen te komen met dat wat Van Gogh gebruikte.

Vincent van Gogh had chronisch geldgebrek en schilderde daarom vaker over eerder gemaakte schilderijen heen. Om die reden maakte hij ook veel stillevens en zelfportretten; modellen kon hij niet betalen.

Vaas met klaprozen hangt vanaf volgende maand weer op zaal in het Wadsworth Atheneum Art Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share