Geen categorie

Boijmans vindt onbekende tekening atelier Van Eyck

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Atelier Jan van Eyck, Kruisiging van Christus, ca. 1440, Privébezit.

Een zes eeuwen oude tekening uit het atelier van Van Eyck is opgedoken in Nederland en is vanaf 13 oktober te zien in de tentoonstelling De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum noemt het een van de grootste ontdekkingen van de vroege tekenkunst.

Veertig jaar geleden kocht de huidige eigenaar op een boedelveiling in het noorden van het land voor tien gulden de tekening van de kruisiging van Christus. Vanwege de mooie lijst. Het is een werk uit de vijftiende eeuw en geen negentiende-eeuws kopie zoals eerder gedacht.

Voor een hoge horizon, waarop zich in de verte Jeruzalem aftekent, is de kruisiging van Christus te zien te midden van een enorme mensenmassa. Op grond van de schilderachtige manier van tekenen, het gebruik van vormen en de toepassing van een zeldzame techniek met goud- en zilverstift, die ook is gebruikt in een ander werk van Van Eyck, is de tekening volgens kenners met zekerheid te herleiden naar de werkplaats van Jan van Eyck (ca.1390-1441).

Friso Lammertse, conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, werd tijdens zijn voorbereiding op de tentoonstelling De weg naar Van Eyck  door een vakgenoot gewezen op de tekening. De precieze verblijfplaats van het werk was onbekend. De tekening werd opgespoord en vervolgens uitvoerig onderzocht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share