Geen categorie

Rijksmuseum krijgt Schreeuwend kind

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Hendrick de Keyser, Schreeuwend kind, ca. 1615.

Het Rijksmuseum heeft de collectie uitgebreid met een tot voor kort spoorloos beeld van een Schreeuwend kind van Hendrick de Keyser (1565-1621), een van de belangrijkste zeventiende-eeuwse beeldhouwers van Nederland. Het museum krijgt het beeld van een schenker die anoniem wil blijven.

Het is een expressief houten gesneden kopje van een schreeuwend kind dat op zijn voorhoofd wordt gestoken door een bij. De voorstelling verwijst naar een bekend verhaal uit de klassieke oudheid over Cupido. Daarin steelt het liefdesgodje honing uit een bijenkorf, waarna hij wordt gestoken. Zijn moeder – de liefdesgodin Venus – troost hem, maar houdt hem tegelijkertijd een spiegel voor: als de steek van een kleine bij al zo’n pijn veroorzaakt, hoe pijnlijk zal het dan niet zijn wanneer Cupido’s pijlen een hart doorboren? De moraal is dat de liefde zoet is als honing, maar het liefdesverdriet hartverscheurend.

Het werk stamt uit omstreeks 1615 en werd voor het laatst gezien op een veiling in 1897 en was sindsdien spoorloos. Uit een achttiende-eeuws etiket op de achterzijde blijkt dat het ooit werd beschouwd als een werk van Michelangelo. Na de heropening in voorjaar 2013 is het Schreeuwend kind permanent te zien in het nieuwe Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share