Geen categorie

Museum Drachten krijgt Dada-archief

0 0
Read Time:47 Second

Nieuws

Schrijver K. Schippers heeft zijn complete Dada-archief geschonken aan Museum Drachten. Het omvat brieven, krantenknipsels en foto’s van en over Nederlandse dadaïsten.

In het archief bevindt zich het complete vooronderzoek van Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) voor zijn boek Holland Dada, uitgegeven in 1974. Een tweede, herziene druk verscheen in 2000. Schippers reconstrueert daarin het programma van de roemruchte Holland Dadatournee door Nederland. Deelnemers aan deze veldtocht die in 1923 begon, waren Theo en Nelly van Doesburg, Kurt Schwitters en Vilmos Huszár.

Een selectie uit het archief krijgt een plek op de tentoonstelling Holland Dada, die van 12 april tot en met 1 juni te zien is in Museum Drachten. Er wordt ook Dada-kunst getoond van onder anderen Paul Citroen, H.N. Werkman en de gebroeders Thijs en Evert Rinsema. En natuurlijk van Schwitters en Theo Doesburg.

Collage Holland Dadatournee 1923. Foto: Museum Drachten.
Collage Holland Dadatournee 1923. Foto: Museum Drachten.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share