Geen categorie

Gurlitt wil geroofde kunst teruggeven

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws

Cornelius Gurlitt wil alle kunstwerken uit zijn collectie die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn gestolen van joodse verzamelaars teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Dat melden verschillende Duitse media, waaronder de Süddeutsche Zeitung.

Screenshot van de site Lostart.de.

Gurlitt kwam vorig jaar in het nieuws nadat bekend werd dat in zijn woning in München een groot aantal schilderijen werd aangetroffen, met een geschatte waarde van een miljard euro. Daarvan waren er 590 verdacht, wat inhoudt dat ze wellicht in de oorlog van joden waren geroofd door het naziregime. De Duitse autoriteiten hebben een deel van die werken gepubliceerd op de site lostart.de.

Het eerste werk dat Gurlitt zou willen teruggeven is het schilderij Zittende vrouw van Henri Matisse. Het portret, met een geschatte waarde van enkele miljoenen euro’s bevond zich ooit in de collectie van Hermann Göring. Nazi’s hadden het in 1941 gestolen van de Parijse kunstverzamelaar Paul Rosenberg.

In de collectie van Gurlitt bevonden zich in totaal 1379 werken, van onder anderen Claude Monet, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Max Liebermann. De schilderijen zijn nu in bewaring bij de het Openbaar Ministerie van Augsburg in Beieren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share