Geen categorie

Groot overzicht surrealisme in Boijmans in 2017

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Liefhebbers van surrealisme kunnen voor 2017 alvast één afspraak met een museum inplannen. Museum Boijmans Van Beuningen toont in dat jaar surrealistische topstukken uit vier belangrijke privécollecties.

De reizende tentoonstelling brengt voor de eerste keer vier topcollecties met surrealistische kunst samen. Iconische werken uit de voormalige collecties van Edward James, Roland Penrose en Gabrielle Keiller en de huidige collectie van Ulla en Heiner Pietzsch komen naar Rotterdam. Aangevuld met enkele internationale bruiklenen bieden deze een overzicht van de belangrijkste surrealistische kunst van de jaren 20 van de vorige eeuw tot nu.

De samenkomst van de vier privéverzamelingen is uitzonderlijk en ze vullen elkaar buitengewoon goed aan, aldus het museum. Hierdoor kan bijvoorbeeld de carrière van Max Ernst van begin tot eind worden belicht. Ook omvat de expositie een compleet overzicht van het vroege werk van Dalí.

Een van de collecties is die van het echtpaar Pietzsch. Deze was nooit eerder buiten Duitsland te zien. De verzameling werd als promised gift geschonken aan Berlijn en gaat nu een laatste keer op reis voordat deze een vast onderkomen zal vinden in een nieuw te bouwen museum in de Duitse hoofdstad.

René Magritte (1898-1967), La réproduction interdite, 1937, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
René Magritte (1898-1967), La réproduction interdite, 1937, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

De tentoonstelling in Rotterdam vormt het sluitstuk van de reis, die in de zomer van 2016 van start gaat in Edinburgh en vervolgt in Hamburg in het najaar van 2016. Elk museum legt de nadruk op een andere verzamelaar, waardoor de tentoonstellingen uniek zijn. Naast kunstwerken van onder anderen André Breton, Giorgio de Chirico, Marcel Duchamp, Alberto Giacometti, Man Ray, Joan Miró, Pablo Picasso en Kurt Schwitters toont het Boijmans diverse films, documentairefoto’s en archiefstukken.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit zelf een van de meest vooraanstaande surrealismecollecties van Nederland. In de jaren 60 en 70 kocht het museum diverse belangrijke werken van kunstenaars als Dalí en Magritte aan uit de collectie van Edward James.

De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen is te zien van 11 februari t/m 28 mei 2017.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share