Geen categorie

Atelier Dick Bruna naar Centraal Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het originele atelier van Dick Bruna (1927) heeft vanaf 19 september een permanente plek in het Centraal Museum. Ruim dertig jaar tekende de geestelijk vader van Nijntje en andere figuren in zijn werkplek in de Utrechtse binnenstad.

Atelier Dick Bruna. Foto: Hes van Huizen.
Atelier Dick Bruna. Foto: Hes van Huizen.

 

Net als het oorspronkelijke atelier bevindt ook het atelier in het Centraal Museum zich op zolder. Het is nagebouwd met de originele meubels, zoals Bruna’s tekentafel, werktafel met typemachine en boekenkasten met onder meer alle edities van zijn eigen boeken.

Ook aan de details is gedacht: kaarten en foto’s van vrienden, collega’s en familie; geordende rijtjes met potloden, scharen en linialen op zijn tekentafel; Bruna’s eigen postpapier en natuurlijk zijn eigen werk. Ook de fiets waarop hij elke dag door Utrecht fietste, staat er.

Dick Bruna aan het werk. Copyright Mercis BV, 1953-2015.
Dick Bruna aan het werk. Copyright Mercis BV, 1953-2015.

Bezoekers ontdekken in het atelier de veelzijdigheid van Dick Bruna’s werk en zijn werkwijze. Vitrines tonen een telkens wisselende selectie uit de collectie van Dick Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft. Die bestaat uit meer dan 7.000 werken, variërend van boekomslagen voor de pocketreeks Zwarte Beertjes tot ontwerpen voor organisaties als het Rode Kruis en natuurlijk de wereldberoemde Nijntje-boekjes.

Het atelier verhuist juist dit jaar naar het Centraal Museum omdat in 2015 de zestigste verjaardag van Nijntje wordt gevierd. In het Rijksmuseum opent op 27 augustus een overzichtstentoonstelling over Bruna, waarin uiteraard veel aandacht is voor het konijn. En eind dit jaar wordt het Dick Bruna Huis in Utrecht omgedoopt tot Nijntje Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share