Geen categorie

Varkenskunst

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Werk van Hendrik Elings.

Sommige kunstenaars schilderen alleen katten of honden, maar voor Hendrik Elings zijn varkens het favoriete onderwerp. Zijn, vaak kleurrijke, varkens zijn vrolijk: ze springen, eten een gebakje, of vermaken zich op een andere manier. Voorbeelden van deze ‘varkenskunst’ – schilderijen en litho’s – zijn vanaf vrijdag te zien in Natuurmuseum Fryslân.

Elings (1967) begon zijn carrière met het schilderen van varkens en ook zijn eerste tentoonstelling, in theater Romein in Leeuwarden, had het varken als thema. Elings: “Indertijd waren er weinig varkensschilders. Er werden wel veel koeien en geiten geschilderd en ik dacht: kom, ik ga het opnemen voor de varkens.”

“Varkens hebben mooie ronde vormen, mooi om te schilderen. De dieren spreken me ontzettend aan. Ze hebben bepaalde menselijke trekjes. Die zware lijven en korte pootjes, ze zijn zo weerloos. De combinatie van het kwetsbare en het menselijke vind ik prachtig. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor. En vooral die oogjes, die doen me aan mensen denken, misschien wel aan mezelf. Het is één grote spiegel.”

De kunstenaar portretteert de varkens als waren het mensen. “Een varken is een uniek dier, het is geen eenheidsworst. Elk varken heeft een eigen aanzien, karakter en eigenaardigheden. Er zijn slimme varkens bij, domme, echte krengen, maar ook heel lieve die graag geknuffeld willen worden.”

Varkenskunst, 6 januari t/m 19 februari in Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden. Tot en met 27 mei is in hetzelfde museum ook nog de BIG Expo te zien, die eveneens over varkens gaat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share