Geen categorie

Sherlock Holmes Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Over de grens

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) publiceerde in 1887 het verhaal A Study in Scarlet, waarin hij Sherlock Holmes aan de wereld voorstelde. Deze geniale detective spreekt 125 jaar later nog steeds tot de verbeelding. Velen bezoeken daarom zijn huis, aan Bakerstreet 221B in Londen, dat nu het Sherlock Holmes Museum is.

Door: Evert-Jan Pol

Foto: Evert-Jan Pol.

Een politieagent uit de negentiende eeuw houdt de wacht voor de deur. “Een ticket kunt u kopen in de winkel hiernaast”, vertelt hij vriendelijk doch beslist. In die winkel wordt de bezoeker verleid tot het kopen van allerlei, niet altijd even goedkope, souvenirs. Nadat het kaartje is veiliggesteld, houdt de agent het bezoek opnieuw tegen omdat er eerst gasten moeten vertrekken. Het huis is berekend op slechts een beperkt aantal mensen tegelijk.

Politiebericht waarin het publiek verzocht wordt uit te kijken naar de man die later de naam Jack the Ripper zou krijgen. Foto: Evert-Jan Pol.

Binnen wijst alles erop dat de beroemde detective en zijn vriend en huisgenoot dokter John Watson buiten op onderzoek uit zijn. Vermoedelijk zijn de twee halsoverkop vertrokken, want ze hadden klaarblijkelijk geen tijd de kachel en de schemerlampen te doven. Het is de verwachting dat ze wel zullen terugkeren, want de eettafel is al gedekt.

Her en der in de woning herinneren objecten aan een van de vele avonturen van Holmes en Watson. Op een kast staan twee witte borstbeelden van Napoleon, uit Het avontuur van de zes Napoleons. In een vitrine, veilig opgeborgen, ligt het mes waarmee in het verhaal Het avontuur van de gouden pince-nez Willoughby Smith om het leven werd gebracht.

De vertrekken ademen de sfeer van de verhalen over de consulting detective. Het is niet moeilijk voor te stellen dat Holmes later die dag een pijpje gaat opsteken in zijn fauteuil terwijl Watson aan de schrijftafel het zojuist beleefde avontuur optekent. Voor fans van Sherlock Holmes is, wanneer aanwezig in Londen, het museum een absolute must.

Sherlock Holmes Museum, 221b Baker Street Londen, Groot-Brittannië

In Over de grens besteden we, in onregelmatige frequentie, aandacht aan interessante musea in het buitenland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share