Geen categorie

Weesp krijgt archief vader en zoon Posthuma

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Ontwerp uit 1920 voor C.J. Van Houten en Zoon van Thom Posthuma sr.

Kunstenaar Thomas Posthuma draagt morgen zijn archief van twee generaties Posthuma over aan het gemeentearchief van Weesp. In het archief bevinden zich grafische ontwerpen van hem en zijn vader Thom Posthuma sr. Beide kunstenaars en industrieel vormgevers hebben veel voor Weesp betekend, niet in de laatste plaats door hun betrokkenheid bij de Weesper cacao- en chocoladefabriek C.J. Van Houten en Zoon.

Postuma sr. (1893-1941) begon zijn carrière rond 1920. Hij werd bekend als kunstschilder en later als ontwerper voor onder meer de Vlisco textielfabriek en de behangselfabriek Rath & Doodeheefver. Als politiek tekenaar maakte hij illustraties voor het blad Oorlog of Vrede.

Zijn zoon Thomas (1933) startte zijn loopbaan als vormgever bij Van Houten. Daarna ontwierp hij voor conservenfabrieken als Deep Blue en Jonker Fris een veelvoud aan etiketten. In 1997 restaureerde hij de schilderingen van de Apocalyptische ruiters in de Rooms-katholieke kerk in Weesp en later de pilaren in de Grote Kerk van Weesp. Onlangs ontving hij de Weesper Domijn Cultuurprijs 2011. Het archief bestaat uit veertig zuurvrije dozen gevuld met zo’n 3600 objecten en ontwerpen uit de periode 1910 tot 2010.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share