Geen categorie

Veel aandacht voor Van Gogh in 2015

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Het Kröller-Müller Museum presenteert volgend jaar de tentoonstelling Van Gogh & Co. Deze gaat in op traditionele genres aan het eind van de negentiende eeuw: stillevens; landschappen en vergezichten; natuur; stadsgezichten en portretten. Ruim vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh worden getoond naast met werk van tijdgenoten.

Vincent van Gogh, Stilleven rond een bord met uien, 1889.

De expositie is onderdeel van een reeks activiteiten die in 2015 plaatsvinden naar aanleiding van het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh (1853-1890). Stichting Van Gogh Europe – een samenwerkingsverband tussen circa dertig instellingen – wil de beroemde Nederlandse kunstenaar eren rond het thema 125 jaar inspiratie. Uitgangspunt daarbij is dat Van Gogh tot op de dag van vandaag velen inspireert en 125 jaar na zijn dood meer dan ooit ‘leeft’.

Verschillende steden in Nederland, België, Frankrijk en Engeland, die van betekenis waren voor het leven en werk van de kunstenaar, doen mee. Het museum voor schone kunst BAM in het Belgische Mons trapt het herdenkingsjaar af met de expositie Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Tijdens zijn verblijf van bijna twee jaar (1878-1880) in de Borinage beëindigde Vincent van Gogh zijn carrière als predikant en koos hij voor het kunstenaarsbestaan. Het museum toont van 24 januari tot en met 17 mei 2015 ongeveer zeventig werken uit diverse internationale collecties, waaronder die van het Kröller-Müller Museum en het Van Gogh Museum.

Dat laatste museum pakt uit met de tentoonstelling Munch : Van Gogh (25 september 2015 tot en met 17 januari 2016). Ondanks de vele opvallende parallellen in hun oeuvres en artistieke ambities, en het feit dat ze vaak worden beschouwd als elkaars tegenhangers, zijn Van Gogh en Edvard Munch niet eerder samengebracht in een tentoonstelling. Het Van Gogh Museum brengt hier in samenwerking met het Munch Museum  in Oslo verandering in.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share