Geen categorie

Art with Pride: trotse homo’s in de kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second
Foto van René Zuiderveld.

Recensie

De Amsterdamse grachten stromen aanstaande zaterdag vol met kleurrijke boten met al even kleurrijke bemanning. De Canal Parade is zoals elk jaar het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Dit evenement beperkt zich overigens niet tot de hoofdstad zelf. Ook Zandvoort doet mee, in haar hoedanigheid als Amsterdam Beach, met Pride at the Beach. In het Zandvoorts Museum is daarom nu de expositie Art with Pride te zien.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Een groot deel van het museum staat tijdelijk in het teken van ‘homokunst’, waarbij het zich afvraagt of er wel iets dergelijks bestaat. Gaat het hier niet simpelweg om kunst die toevallig is gemaakt door een homoseksuele kunstenaar of kunst met homoseksualiteit als thema?

Dat laatste is waarschijnlijker; heterokunst bestaat immers ook niet. Wel is er kunst die of door een homo of door een hetero wordt gemaakt. En de wereld waarin een kunstenaar verkeert, is logischerwijs ook vaker het onderwerp van zijn of haar werk.

De kleine expositie bestaat daarom voornamelijk uit foto’s van trotse, veelal blote, homomannen – heel toepasselijk tijdens de Pride, wat trots betekent. Enkele foto’s zijn een beetje gewaagd, maar stuk voor stuk ook smaakvol.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Foto van René Zuiderveld.
Installatie van André Donker.
Foto’s op de eerste verdieping.
Schilderijen van Peter Colstee.

 

Naast foto’s zijn er ook schilderijen, beelden en sieraden te zien. Alsmede de ogenschijnlijk nonchalant opgehangen leren jas en pet. Verderop staat ook nog een paar bijbehorende laarzen. Hoewel enigszins vooroordeelbevestigend (homoseksuele mannen lopen rond in leer), is het kostuum een leuk en opvallend detail tussen alle kunstwerken.

Een mooie verrassing is de ‘werkbank’ in een van de ruimtes op de eerste verdieping. Daarop liggen nog allerlei prachtige foto’s uitgestald. Hiervoor was in de eigenlijke zalen geen ruimte, maar de samenstellers (André Donker en René Zuiderveld) vonden ze te mooi om ze niet tonen. Dus vergeet niet ook daar een kijkje te nemen. Het mag echt!

Art with Pride, t/m 19 augustus in het Zandvoorts Museum, Zandvoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share