Geen categorie

Drents Museum opent grootste poppenhuis van Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Het Grootste Poppenhuis van Nederland opent op 17 juni de deuren in het Drents Museum. In het oudste woonhuis van Assen, het zogeheten Ontvangershuis, komt het Drenthe uit de periode tussen 1750 tot 1830 weer tot leven.

Liz Snoijink als de eigenaresse van het poppenhuis Foto: Sake Elzinga.

In de achttiende eeuw was het voor rijke dames een hobby om poppenhuizen te maken. Op die manier konden ze het leven van voorname families op schaal laten zien. Een poppenhuis was in die tijd geen kinderspeelgoed, maar een serieuze zaak. In de multimedia-installatie Het Grootste Poppenhuis van Nederland vertolkt actrice Liz Snoijink de rol van eigenaresse van het poppenhuis, dat bevolkt wordt door de rijke patriciërsfamilie Van Lier, de oorspronkelijke bewoners van het Ontvangershuis.

Het Drents Museum noemt het ‘poppenhuis’ een stijlkamer 2.0. Het bezoek kan zich laten rondleiden door de heer des huizes, belastingontvanger Johannes van Lier, door zijn zoon Helperus of door bijvoorbeeld dienstbode Tallegien Jans. In alle ruimtes is wat te beleven. Zo kan de gast luisteren naar een voordracht van dochter Barbara van Lier en naar de roddel en achterklap in de meidenkamer, of het versgebakken brood in de keuken ruiken. Het publiek moet zich in het huis in het Drenthe en Assen van de achttiende eeuw wanen.

Met de realisatie van Het Grootste Poppenhuis van Nederland is de laatste fase van de herinrichting van het Drents Museum afgerond. Het museum heropende op 16 november 2011  na een grondige renovatie en nieuwbouw.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share