Geen categorie

Museum MORE komt met expositie Bob Ross

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

De wereld van Bob Ross was een gemoedelijke. Vergissingen kwamen er niet voor, happy accidents (gelukkige ongelukjes) daarentegen wel. Op de dag dat de televisieschilder 77 zou zijn geworden, maakte Museum MORE bekend dat het volgend jaar een tentoonstelling aan dit culticoon wijdt. Als eerste museum ter wereld.

Bob Ross. © Bob Ross Inc.

Van 1982 tot 1993 maakte Ross (1942-1995) furore met zijn televisieprogramma The Joy of Painting, waarin hij de kijker op toegankelijke wijze liet kennismaken met de schilderkunst. In elke aflevering schilderde hij binnen dertig minuten een landschap. Vaak met bomen, die steeds een vriendje kregen, want een boom alleen zou maar eenzaam zijn.

In 381 afleveringen schilderde Ross besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Badend in goud lentelicht of een koude winterzon. Alle seizoenen passeerden de revue. De natuur was zijn grootste inspiratiebron. De mens was – op twee van zijn schilderijen na – de grote afwezige.

In zijn programma demonstreerde hij welke effecten je kunt creëren op een canvas met wet-on-wet (nat-in-nat), in de kunst ook bekend als alla prima. Deze schildertechniek, die vereist dat de schilder snel te werk gaat om het droogproces van de verf voor te zijn, werd ook toegepast door kunstenaars als Velázquez, Rembrandt en Hals. Maar Ross pretendeerde nooit een artistiek genie te zijn. Zijn doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen.

Met zijn kalme, warme stem bedreef Bob mindfulness avant-la-lettre. En nog steeds heeft The Joy of Painting een grote schare fans. In Nederland zendt de omroep Viceland elke avond minimaal twee afleveringen uit.

”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur”, vindt artistiek directeur Ype Koopmans van Museum MORE. “Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”. De expositie in Museum MORE wordt samengesteld in samenwerking met Bob Ross Inc. en zal uit ongeveer veertig schilderijen bestaan. Uiteraard met almighty mountains, happy little trees en fluffy clouds. Om met Bob Ross te spreken: “Let’s have some fun!”.

Bob Ross: Happy Painting, vanaf najaar 2020 in Museum MORE, Gorssel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share