Geen categorie

Mantel van Bloemarts koning Melchior ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Nieuws

De goudbrokaten mantel die de oude koning Melchior draagt op twee schilderijen van Abraham Bloemaert (1566-1651) is gevonden. De Utrechtse kunstenaar blijkt dit gewaad gebaseerd te hebben op een zestiende-eeuwse kazuifel. Henri Defoer, oud-directeur van Museum Catharijneconvent, ontdekte dit priesterkleed in oudkatholiek kunstbezit.

Abraham Bloemaert, De aanbidding van de drie koningen (detail), ca. 1624. Op de voorgrond knielt koning Melchior. 
Image & copyrights Musée de Grenoble, Grenoble.

De twee schilderijen waarop het kleed figureert, maken momenteel deel uit van de tentoonstelling Het Bloemaert-effect in het Centraal Museum. Beide hebben de aanbidding van de drie koningen als onderwerp. De gevonden kazuifel komt qua kleur- en stofpatroon exact overeen met de mantel die door Melchior wordt gedragen. De kazuifel verkeert, aldus het Centraal Museum in een persbericht, in uitstekende conditie.

De mantel is gemaakt van een goudbrokaten stof, die is versierd met een roodfluwelen granaatappelpatroon, goudkleurige stroken en geborduurde religieuze taferelen. Vanwege de kostbaarheid van het materiaal en het arbeidsintensieve productieproces waren dergelijke stoffen enkel in bezit van religieuze instellingen en rijke families. Het is dus onwaarschijnlijk dat Bloemaert daar zelf over beschikte, maar hij kan er wel tekeningen van hebben gemaakt die hij later gebruikte voor zijn schilderijen.

Blijkbaar maakte de luxueuze stof indruk op Bloemaert, want hij verwerkte het patroon in minstens drie grote schilderijen. Het derde schilderij is het altaarstuk met de vier kerkvaders, dat te zien is in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Mogelijk had Bloemaert een mal ter beschikking met de tekening van het stofpatroon.

Zie ook: De Gouden Eeuw van Bloemaert

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share