Geen categorie

Rijksmuseum toont onbekend topstuk Willem van de Velde

0 0
Read Time:59 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum toont vanaf 12 juni een van de best bewaarde werken van Willem van de Velde II (1633-1707). Hollandse schepen op een kalme zee (ca. 1665) kan voor het eerst in meer dan een eeuw door het grote publiek worden bewonderd. Het museum krijgt het werk in langdurig bruikleen van de Collectie Broere Foundation.

Willem van de Velde, Hollandse schepen op een kalme zee, ca. 1665. Langdurig bruikleen collectie Broere Foundation.

Op een weidse, kalme zee liggen enkele bewapende koopvaardijschepen. De zeilen worden gestreken, de ankers uitgeworpen. De twee grootste vaartuigen op de voorgrond zijn op de spiegel gedecoreerd met het wapen van Amsterdam, opgehouden door twee staande leeuwen. Waarschijnlijk gaat het hier om een handelsvloot die na een lange reis is teruggekeerd in de Nederlandse wateren. Sloepen met deftige figuren roeien onder trompetgeschal en saluutschoten naar de kust. Opvallend is de enorme accuratesse in de weergave van details: tuigage, zeilen en kanonnen.

Al in de achttiende eeuw werd het schilderij geroemd als ‘eene der beste pronkjuweelen van dezen uitmuntenden Zee-schilder’. Behalve het detail werd ook de serene harmonie van het stuk geprezen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share