Geen categorie

Een huis uit Detroit in Rotterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Ooit woonden er mensen in, later raakte het huis in verval en nu is het een kunstwerk. Er staat een huis in Rotterdam en het komt uit Detroit. De Amerikaanse kunstenaar Ryan Mendoza liet het afbreken en weer opbouwen in Nederland. Daar maakt het nu deel uit van Art Rotterdam.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Ryan Mendoza (1971), Coming Home, 2015/2016.
Ryan Mendoza (1971), Coming Home, 2015/2016.

 

Dankzij een crowdfundingsactie op Voordekunst.nl kon Mendoza de houten woning reconstrueren. Door het te verplaatsen naar het buitenland redde hij het huis van de onverbiddelijke sloophamer.

Het grijs-witte gebouw symboliseert de tragische recente geschiedenis van Detroit, eens het welvarende centrum van de automobielindustrie. Inmiddels is de stad een puinhoop. Autofabrieken sloten, met massaontslagen en ineenstorting van de lokale economie als gevolg. Ruim de helft van de inwoners verliet Detroit en liet lege huizen na. Die nu voor slechts 1.000 dollar worden verkocht op veilingen.

 

Ryan Mendoza (1971), Coming Home, 2015/2016.
Ryan Mendoza (1971), Coming Home, 2015/2016.

 

Mendoza kocht een van die verlaten woningen. “Als kunstenaar kan ik mijn geluk niet op om een stukje van de historie van mijn geboortegrond, en mijzelf daarbij, stil te zetten in de tijd”, aldus de kunstenaar op de site van Art Rotterdam. Met het project Coming Home wil hij “mensen uit heel Europa de kans geven om niet alleen de herinnering van één persoon te betreden maar ook de collectieve ambities en onbedoelde tekortkomingen van een heel land”.

Tot en met 14 februari staat het huis tegenover de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, als stille getuige van een menselijk drama. Daarna verhuist het naar de Verbeke Foundation in België.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share