Geen categorie

Van Gogh Museum zet al zijn prenten online

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Van Gogh Museum heeft zijn prentencollectie online geplaatst. Vanwege lichtgevoeligheid en de omvang van de verzameling kan het museum die nooit permanent in haar geheel tonen op zaal. Op een website is dat wel mogelijk.

 

Théophile Alexandre Steinlen, Affiche voor de tournee van Le Chat Noir, 1896
Théophile Alexandre Steinlen, Affiche voor de tournee van Le Chat Noir, 1896

 

Een bijkomend voordeel is dat het publiek snel verbanden kan leggen tussen de prenten. Wie op Le Chat Noir van Théophile Alexandre Steinlen klikt, ziet de betreffende affiche, maar ook prenten die er op de een of andere manier mee te maken hebben. Zoals ander werk van Steinlen of andere affiches met een kat erop.

De afbeelding van Bladmuziek En remontant la Butte van Léon Durocher, met kat, vrouw en molen leidt dan weer naar een pagina met prenten met onder meer molens en vrouwen. Maar dat kan bij iedere kijker anders zijn, want de site is heel dynamisch. Zo kan de bezoeker via talloze dwarsverbanden de verzameling verkennen.

 

Screenshot van de site.
Screenshot van de site.

 

Hij of zij kan ook gericht zoeken, bijvoorbeeld naar prenten die met een bepaalde musicus zijn verbonden. Ook vermeldt de site bij alle werken de gegevens uit de belangrijkste oeuvrecatalogi en wetenschappelijke publicaties. Elke prent is tevens voorzien van een lijst literatuurverwijzingen.

Volgens het museum is met de online prentencollectie een langgekoesterde wens van in vervulling gegaan: “het voortdurend en aan iedereen tonen van een unieke prentenverzameling, zonder restricties van ruimte en tijd”. De website bevat nu afbeeldingen van 1800 artistieke prenten, affiches en boeken en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe aanwinsten.

Video over hoe het werkt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Van Gogh Museum zet al zijn prenten online

Comments are closed.