Geen categorie

De verbeelding van het landschap

0 0
Read Time:59 Second

Thomas Gainsborough (1727-1788), Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen (1745-1746), olieverf op doek.

Rijksmuseum Twenthe kocht in 2011, mede dankzij crowdfunding, het schilderij Boomachtig landschap van Thomas Gainsborough aan. Dit voorjaar strijdt dat werk mee om de titel beste aanwinst in het AVRO-programma Hollandse nieuwe. In het kader hiervan heeft het museum een nieuwe presentatie gemaakt rondom het schilderij.

Het museum ziet Boomachtig landschap als een prachtige aanvulling op de collectie. Een collectie die de geschiedenis van het landschap in de kunst vertelt, van de zestiende tot de 21ste eeuw. Vooral de Nederlandse zeventiende-eeuwse landschappen waren in het buitenland zeer invloedrijk en in Boomachtig landschap is volgens het museum goed te zien hoe deze schilderijen doorwerken in het werk van Gainsborough.

De nieuwe expositie toont de ontwikkeling van het landschap in de kunst. Naast Boomachtig landschap is werk te zien van onder anderen Pieter Brueghel de Jonge, Jacob van Ruisdael, Claude Monet en Ger van Elk.

Thomas Gainsborough en de verbeelding van het landschap door de eeuwen heen, t/m 30 juni in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share