Geen categorie

De kunst van het anders zien

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Recensie

Kunst maken terwijl je het resultaat zelf niet kunt zien, kan niet makkelijk zijn. Blinde en slechtziende kunstenaars laten zich er echter niet van weerhouden juist dat te doen. Zoals momenteel in Slot Zeist te zien is in de tentoonstelling De kunst van het anders zien.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Hans Spreeuw, Windstil.

In samenwerking met Stichting Kubes toont het kasteel ruim tachtig werken van kunstenaars met een visuele beperking. Kubes is een organisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden. De expositie markeert haar dertigjarig bestaan.

Het ligt voor de hand dat een deel van de getoonde kunst driedimensionaal is. Blinde mensen ‘zien’ immers veelal met hun handen. Een erg aansprekend voorbeeld is Windstil van Hans Spreeuw. Het is een soort stilleven met servies, maar dan met enorm veel beweging. De theepot en kopjes en schotels zijn gemaakt van papier en komen letterlijk de lijst uit. Dit werk is daardoor een van de blikvangers van de expositie.

Relinde van der Burgt, Zwaan.

Een ander opvallend stuk is Ontmoetingen van Marleen de Man. Dit is een opengewerkt beeld met binnenin twee gezichten die elkaar aankijken. Beide helften doen sterk denken aan tekeningen van halve manen met een gelaat.

Marleen de Man, Ontmoetingen.

Wat ook heel erg opvalt in de tentoonstelling is de aanwezigheid van niet weinig ‘platte’ werken. Het vrolijke kleurrijke schilderij Zwaan van Relinde van der Burgt springt daartussen direct in het oog. Minder uitbundig, maar niet minder aantrekkelijk is het abstract-figuratieve portret Erato mo van Tim Oegema.

“De gekozen kunstvorm en methode worden voor een groot deel – maar niet altijd uitsluitend – bepaald door de mate waarin iemand ziet”, meldt het persbericht dat de expositie aankondigde. Menig visueel beperkte kunstenaar werkt vooral op de tast, maar er zijn ook geheel blinde kunstenaars die er toch voor kiezen olieverfschilderijen te maken.

Iemand met goed zicht verwacht wellicht niet dat kunstenaars met een visuele beperking ook goed en mooi kunnen schilderen. Mensen zijn immers snel geneigd te denken dat een beperking altijd een grote belemmering is. De tentoonstelling in Slot Zeist maakt korte metten met dat vooroordeel.

De kunst van het anders zien XXX – Kunst van blinden en slechtzienden, t/m 27 mei in Slot Zeist

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share