Geen categorie

Bloemaerts kruisiging weer te zien in Catharijneconvent

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second
Abraham Bloemaert, Kruisiging, 1629, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

Net op tijd voor Goede Vrijdag kon Museum Catharijneconvent gistermiddag het volledig gerestaureerde schilderij Kruisiging van Abraham Bloemaert onthullen. Sinds 2002 bevond het werk zich in het depot. “Onterecht”, vindt directeur Marieke van Schijndel. “Dit schilderij moet altijd op zaal hangen.”

Tekst: Evert-Jan Pol

Voor het Utrechtse museum is Utrechter Abraham Bloemaert een belangrijk kunstenaar. Hij ligt namelijk begraven in de aanpalende Catharinakerk. In de museumcollectie bevinden zich ook enkele andere werken van de schilder.

Kruisiging uit 1629 hing lange tijd in het trappenhuis van het Catharijneconvent. Later verhuisde het naar een andere plek omdat het museum een modernere uitstraling wilde. In het trappenhuis hangt nu alweer geruime tijd een glas-in-loodraam van Marc Mulders. Bloemaerts Kruisiging verdween vanwege de slechte staat waarin het verkeerde uiteindelijk in het depot.

Omdat het vindt dat het stuk daar niet thuishoort, besloot het museum het te laten restaureren. Daarvoor was echter 35.000 euro nodig en daarover beschikte het niet. Daarom startte het Catharijneconvent vorig jaar een inzamelingsactie. Door giften van particulieren en fondsen was het benodigde bedrag in korte tijd samengebracht.

Daarna kon restaurator Caroline van der Elst aan de slag. Ze haalde de heldere pasteltinten en andere frisse kleuren weer naar boven. Eerdere overschilderingen hadden het geheel een stuk doffer gemaakt.

Niet alles is weer zoals het ooit was. Maria’s mantel was oorspronkelijk blauw, maar door eeuwenlange blootstelling aan zonlicht is het kledingstuk nu grijs. De restaurator koos ervoor de mantel grotendeels grijs te laten en niet opnieuw blauw te schilderen. Want dan zou het een Caroline van der Elst worden en geen Bloemaart, vindt ze.

Tijdens de restauratie bleek dat er toch nog een klein vleugje blauw doorschemerde, onder Maria’s linkerarm. Daar had de zon minder vat op gekregen. Van der Elst wist dat blauw verder naar boven te krijgen.

Het gerestaureerde schilderij is vanaf vandaag te zien in een kleine aan Bloemaert gewijde zaal. Kruisiging hangt daar tegenover de Vier kerkvaders, en bij andere schilderijen van de Utrechtse schilder.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share