Geen categorie

Rembrandt en Degas

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Edgar Degas, Zelfportret, 1857-1858, Olieverf op papier op doek, The Sterling and Francine Clark Art Institute.

Zoals wel meer kunstenaars was ook de Franse impressionist Edgar Degas (1834-1917) geïnspireerd door Rembrandt. En dan met name door de zelfportretten die deze op jonge leeftijd maakte. Het Rijksmuseum wijdt nu een tentoonstelling aan Rembrandts invloed op Degas.

Die invloed wordt aantoonbaar gemaakt aan de hand van ruim zelfportretten van de jonge Degas en Rembrandt. De zelfportretten van Degas zijn zelden bij elkaar getoond en komen uit musea als The Metropolitan Museum in New York en The Getty Museum in Los Angeles. Bijzonder is de vertoning van een zelfportret van Degas uit een particuliere collectie. Dit werd nog nooit eerder tentoongesteld.

De zelfportretten tonen de kunstenaars op ongeveer 23-jarige leeftijd, toen ze beiden aan het begin van een illustere carrière stonden. Degas bevond zich op dat moment in Rome, waar hij studies maakte van werk van anderen en raakte daar geïnspireerd door de etsen van Rembrandt. Dit blijkt met name uit zijn experimenten met verschillende houdingen en het in die tijd al door velen geroemde gebruik van licht en schaduw. Behalve een groot aantal etsen van Rembrandt en het Zelfportret op jonge leeftijd uit de Rijksmuseumcollectie, is ook een zelfportretje van Rembrandt op paneel uit de Alte Pinakothek in München te zien.

Rembrandt & Degas, t/m 23 oktober in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam. De tentoonstelling reist daarna door naar The Clark Art Institute, Williamstown (november 2011-februari 2012) en The Metropolitan Museum of Art, New York (februari-mei 2012).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share