Geen categorie

Vroege Karel Appel duikt op in Tussen Kunst & Kitsch

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Een echte Karel Appel is een van de ontdekkingen in de aflevering van Tussen Kunst & Kitsch die vanavond wordt uitgezonden. Het figuratieve schilderij De Bleek uit omstreeks 1945 toont wasgoed dat ligt te bleken in een achtertuin.

Karel Appel (1921-2006), De Bleek, ca. 1945.

De huidige eigenaar heeft dit schilderij geërfd. In de familie gaat het verhaal dat zijn ouders het in 1946 hebben kregen als huwelijkscadeau van een directeur van een kleifabriek. Die directeur was een vriend van Karel Appel, die in de hongerwinter in die kleifabriek ondergedoken zou hebben gezeten. Als dank daarvoor zou hij dit schilderij aan de directeur gegeven hebben. Dit zou kunnen kloppen, want omdat 

Appel niet voor de Duitsers wilde werken, zwierf hij door Nederland.

Volgens expert Willem de Winter is duidelijk te zien dat het schilderij uit de oorlogsperiode komt. Het is namelijk geschilderd op een goedkoop zeildoek, met een spieraam zonder spietjes. Typerend voor Appels vroege schilderijen is de kleur oranje.

Wat de waarde van het doek is, wordt vanavond pas bekendgemaakt. Tussen Kunst & Kitsch  wordt uitgezonden om 20.30 uur op Nederland 1.

Update 14 november 2013: De waarde van het schilderij werd geschat op 7.000 euro.

Zie ook: Vroege Appel ontdekt bij Tussen Kunst en Kitsch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share