Geen categorie

Schilders van het Russische leven

0 0
Read Time:53 Second

Dubossarsky & Vinogradov, Cosmonaut No 1, 2006, olieverf op doek, 195 x 195 cm, privécollectie.

Kunsthal Kade presenteert in het kader van het Nederland-Ruslandjaar een overzicht van de Russische schilders Vladimir Dubossarsky (1964) en Alexander Vinogradov (1963). Het duo begon in 1994 met samenwerken en bouwde een rijk oeuvre op.

In vaak felle kleuren schilderen Dubossarsky en Vinogradov optimistische scènes, vol zonneschijn en pracht. “Kunst was in die tijd (medio jaren ’90, red.) agressief of depressief”, verklaart Dubossarsky de positieve schilderijen in een interview met het tijdschrift ArtNews. “Wij besloten het paradijs te creëren”.

Zowel schilderkunstig als  inhoudelijk borduren de schilders voort op het sociaal realisme, dat ook bomvol ‘optimistische’ taferelen zat. Alleen waren die nadrukkelijk bedoeld als propaganda. In het werk van Dubossarsky en Vinogradov speelt ironie een belangrijke rol. De schilders steken de draak met het hedonistische materialisme dat zo utopisch lijkt, maar eveneens donkere kanten heeft.

Dubossarsky & Vinogradov, painters of Russian life, 4 mei t/m 25 augustus in Kunsthal Kade, Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share