Geen categorie

Nederlands daglicht in Berlijns huis

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Expositie

De Nederlandse kunstenaar José Heerkens exposeert momenteel in het Mies van der Rohe Haus in Berlijn. Speciaal voor het huis maakte ze schilderijen met als thema daglicht, dat zich ruimschoots via de ramen een weg naar binnen straalt. Titels als Mornings, Nocturne en Evensong verwijzen naar de verschillende gezichten van dat licht.

 

José Heerkens, Laying Down On Seven Greens, olieverf op linnen. Foto: Willem Kuijpers.
José Heerkens, Laying Down On Seven Greens, olieverf op linnen. Foto: Willem Kuijpers.

 

Haar tentoonstelling Noontide is onderdeel van de expositieserie Kunst in der Natur (kunst in de natuur). Heerkens’ werk kenmerkt zich door horizontale en verticale lijnen. Ze associeert dit lijnenspel met het kijken naar de horizon, een bos of een detail in de boom.

“De verticale en horizontale lijn in mijn werk geeft vorm aan de ruimte”, zegt Heerkens (1950) zelf over haar werk. “Met name de horizontale lijn is hierbij belangrijk, zij trekt het beeld naar de zijkanten toe en creëert hierdoor een horizontale ruimte.”

De geometrisch schilderijen passen goed in het even rechthoekige gebouw uit 1933. Architect Ludwig Mies van der Rohe ontwierp en bouwde het voor het echtpaar Lemke. Dat er slechts twaalf jaar van kon genieten, omdat het Rode Leger het in 1945 in beslag nam. Tegenwoordig is het voormalige woonhuis een tentoonstellingsruimte.

José Heerkens – Noontide, t/m 11 september in het Mies van der Rohe Haus, Berlijn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share