Geen categorie

Figuratief werk Malevitsj voor het eerst buiten Rusland

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Nieuws / Expositie

Voor het eerst is buiten Rusland een grote selectie te zien van Kazimir Malevitsj (1878-1935). Het Drents Museum toont zestig topstukken uit het Staats Russisch Museum in Sint Petersburg. De expositie Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie opent morgen.

Kazimir Malevitsj, Rode cavalerie, ca. 1932, olieverf op doek, collectie Staats Russisch Museum, Sint Petersburg.

 

Malevitsj (wij houden de Nederlandse schrijfwijze aan) liet een groot en veelzijdig oeuvre na. Hij schilderde in uiteenlopende stijlen, zoals impressionisme, symbolisme, kubisme en suprematisme, de naam die hijzelf meegaf aan zijn abstracte stijl. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van Malevitsj als kunstenaar.

Een van de blikvangers is het wereldberoemde Zwart Vierkant, uit omstreeks 1923. Museumdirecteur Annabelle Birnie noemt het “het topstuk van de hele internationale schilderkunst van de twintigste eeuw”. Volgens haar is het schilderij misschien nog wel specialer dan de Nachtwacht van Rembrandt. De iconische status heeft het te danken aan het feit dat iedereen het anders interpreteert.

Kazimir Malevitsj, Kop van een boer, 1928-1929, olieverf op doek, collectie Staats Russisch Museum, Sint Petersburg.

De nadruk op de tentoonstelling ligt echter vooral op het minder bekende kleurrijke figuratieve werk van de Russische kunstenaar. Eind jaren twintig verliet Malevitsj het suprematisme en keerde hij terug naar de figuratie. Zijn onderwerpen vond hij onder de boerenbevolking. Kenmerkend zijn de gezichten, opgebouwd uit vereenvoudigde vormen, vaak in rood, wit en zwart.

Behalve schilderijen toont het Drents Museum ook een serie kostuums en ontwerptekeningen. Malevitsj maakte deze voor de avant-gardistische opera De overwinning op de zon, die in 1913 werd opgevoerd in Sint Petersburg. Ook is er een filmregistratie van deze opera te zien. Opmerkelijke objecten zijn het dodenmasker van Malevitsj en een gipsen afgietsel van zijn hand. Ook deze worden nu voor het eerst buiten Rusland getoond.

Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie, 
23 november 2014 t/m 15 maart 2015 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share