Geen categorie

Amerikaans museum vindt werk Otto van Veen op zolder

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Het schilder zoals het museum het aantrof. Foto: Hoyt Sherman Place.

Zonder het te weten bleek het Amerikaanse museum Hoyt Sherman Place in Des Moine jarenlang in het bezit te zijn van een werk van een Nederlandse meesterschilder. In een bergruimte op zolder vond de directeur het ruim vierhonderd jaar oude schilderij Apollo en Venus van Otto van Veen.

Tijdens zijn zoektocht naar vlaggen uit de Amerikaanse Burgeroorlog stuitte Robert Warren in de bergruimte onder het balkon in het auditorium op het schilderij. Het was ingeklemd tussen een tafel en de muur. In een persbericht noemt het museum dit zijn King Tut-moment, refererend aan de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon.

Op het schilderij uit ongeveer 1600 staan de mythologische figuren Apollo en Venus en haar zoon Cupido. Venus, de Romeinse godin van de liefde is afgebeeld als kunstenares die een landschap schildert. Apollo, de god van muziek, houdt heel toepasselijk een lier vast.

Het schilderij verkeerde in een zeer slechte staat. De verf had op verschillende plekken losgelaten en enkele lagen verkleurd vernis maakten de voorstelling veel donkerder en fletser dan het oorspronkelijk was. Na een vier maanden durende restauratie heeft het stuk een plek gekregen in de vaste presentatie van het museum.

Otto van Veen (1557-1629), ook wel bekend onder zijn Latijnse namen Otto Venius en Octavius Vaenius werd geboren in Leiden. Later zou hij verhuizen naar Antwerpen, waar hij de leermeester werd van Peter Paul Rubens.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share