Geen categorie

Museum Prinsenhof Delft koopt uniek 17de-eeuws wandtapijt

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft heeft de collectie uitgebreid met een uniek zeventiende-eeuws wandtapijt. Het tapijt, Diana met jachtgezelschap, is afkomstig uit het beroemde Delftse atelier van Francois Spiering (1550- 1631).

Detail uit het wandkleed François Spiering.

 

Het wandtapijt is bijzonder, aldus het museum, vanwege de verfijnde details en uitstekende conditie. Het museum kan met deze aankoop een vollediger beeld schetsen van de bloeiende Delftse tapijtindustrie in de Gouden Eeuw. Delft groeide in de zeventiende eeuw uit tot het belangrijkste centrum voor de productie van wandtapijten van de Noordelijke Nederlanden. Terwijl de roem van de Delftse schilderkunst en het aardewerk uit die periode wereldwijd wordt bezongen, blijft deze tak van kunstnijverheid meestal onderbelicht.

Delftse wandtapijten worden wereldwijd beschouwd als meesterwerken en zijn door de kwetsbaarheid van de materialen zeer zeldzaam geworden. Genoeg aanleiding voor Museum Prinsenhof Delft om in zijn nieuwe vaste presentatie Meesters in Innovatie ook aandacht te besteden aan de Delftse tapijtateliers. Daarbij deed zich het gelukkige toeval voor dat de Royal Manufacturers of Tapestry De Wit uit Mechelen afgelopen jaar een uniek wandtapijt uit het atelier van François Spiering te koop aanboden.

De in Antwerpen geboren tapijtwever François Spiering startte zijn Delftse weefatelier rond 1592 in het Agnesklooster, dicht bij de Oostpoort. Hij trok gerenommeerde schilders als Karel van Mander en Hendrick Vroom aan voor de ontwerpen voor zijn wandtapijten. De hoge kwaliteit van het werk en de schoonheid van de kleuren leverden het atelier al snel grote faam en prestigieuze opdrachten uit binnen- en buitenland op.

Zeventiende-eeuws wandkleed van François Spiering met een afbeelding van Diana, godin van de jacht, collectie Museum Prinsenhof Delft.

Op het recent aangekochte wandtapijt staat Diana, de Romeinse godin van de jacht, met haar metgezellen. Het ontstond vermoedelijk rond 1615 en behoorde tot een serie van ongeveer zes relatief kleine wandtapijten die gezamenlijk het verhaal van Diana vertellen. Uit documenten blijkt dat Spiering deze zogenoemde kleine Diana-reeks zeker tweemaal produceerde: in 1613 als huwelijksgeschenk van de Staten Generaal aan Winterkoning Frederik V en zijn kersverse bruid Elisabeth Stuart en in 1620 voor de Zweedse koning Gustaf Adolph, die het zijn kleindochter koningin Christina schonk.

De aankoop was mede mogelijk dankzij een schenking van zo’n 10.000 euro van Lions Club Delft Princestad. Het publiek kan het wandkleed sinds afgelopen vrijdag bewonderen in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share