Geen categorie

Frans sculptuur in Den Haag

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Expositie

Na China, Zuid-Afrika en Rusland is het landenthema van Den Haag Sculptuur dit jaar Frankrijk. Beeldhouwwerken van Franse kunstenaars bepalen deze zomer daarom het beeld op het Lange Voorhout in de hofstad.

Adel Abdessemed, Coup de tête, 2011-12, © Adel Abdessemed ADAGP Paris. Foto: Piet Gispen.

Een van de blikvangers is een sculptuur van Adel Abdessemed. Dit werk verbeeldt de kopstoot die Zinedine Zidane uitdeelde aan Marco Materazzi, tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2006. Ook opvallend is het reliëf van Baptiste Debombourg, dat er op het eerste gezicht uitziet als een gravure maar bij nadere beschouwing geheel blijkt te bestaan uit nietjes. Bruno Peinado maakte eveneens een werk dat de nodige aandacht zal trekken: een bijzonder voertuig, dat bestaat uit een auto met daarop een roeiboot met daar weer op een paard van Troje.

Werk van Henri Laurens (1885-1954).

Marie-Hélène Richard en Yushin U Chang maakten speciaal voor Den Haag Sculptuur nieuw werk. Richard presenteert een hangende sculptuur tussen de bomen, gemaakt van riet. Chang heeft de lindes op het Voorhout omgetoverd in pluizige zuilen omwikkeld met ruwe wol. In haar werk maakt de kunstenares vaker gebruik van fragiele natuurlijke materialen als wol, as of aarde die ze laat samenvloeien met de natuur.

Sculptuur van Bruno Peinado.

De tentoonstelling is georganiseerd door museum Beelden aan Zee, dat in eigen huis ook uitpakt. Daar toont het onder meer werk van de Franse beeldhouwer Henri Laurens (1885-1954). Laurens behoorde tot de belangrijkste Parijse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Hij was een pionier, die als kubist begon en later zijn beroemde curve (variatie op het vrouwenlichaam) ontwikkelde. In die curven gaf Laurens ook uiting aan zijn liefde voor de zee. Beelden aan Zee is daarom een voor de hand liggende locatie voor een overzicht van zijn werk.

Den Haag Sculptuur, t/m 31 augustus op het Lange Voorhout in Den Haag

Henri Laurens – De grote curve, t/m 26 oktober in museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share