Geen categorie

Musea ruilen kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Nieuws

Het Gemeentemuseum Den Haag geeft het schilderij Fantasie uit 1895 van Henri Fantin-Latour aan Museum Gouda, in ruil voor een drieluik van Marthe Wéry uit 1985. Museum Gouda versterkt door de ruil zijn collectie negentiende-eeuwse Franse schilderkunst en het Haagse museum zijn verzameling geometrische abstracte kunst.

Marthe Wéry (1930-2005), Zonder titel, 1985, collectie Gemeentemuseum Den Haag.

 

Het is nog niet heel gebruikelijk dat musea kunstwerken uitwisselen. Maar museale collecties kunnen er sterker en toegankelijker door worden, vinden directeuren Benno Tempel van het Gemeentemuseum en Gerard de Kleijn van Museum Gouda.

Tempel: “Met deze aanwinst verrijken we niet alleen onze collectie abstracte geometrische (schilder)kunst en minimal art. We kunnen het verhaal van de abstractie in de moderne kunst ook beter vertellen. Dat begint bij Piet Mondriaan en ontwikkelt zich verder in het werk van minimal artists als Donald Judd en Sol Lewitt. Ook Wéry werkte in die traditie.” De Kleijn: “Het drieluik van Wery komt inderdaad beter tot zijn recht in het Gemeentemuseum. De Fantin-Latour past op zijn beurt perfect bij ons profiel. ”

Het drieluik Zonder Titel van Wery is nu het tweede werk van de Belgische kunstenares in de collectie van het Gemeentemuseum. Sinds 2011 heeft het museum bijzondere belangstelling voor haar werk. Toen organiseerde het al een retrospectief van een van de belangrijkste moderne kunstenaars van België.

Henri Fantin-Latour (1836-1904), Fantasie, 1895, collectie Museum Gouda.

 

Museum Gouda heeft een goede band met Fantin-Latour. In 2013 presenteerde het een overzichtstentoonstelling over de schilder. Die was zó succesvol dat het dankzij de extra inkomsten uit kaartverkoop en giften toen al een Fantin-Latour kon aankopen. Inclusief de nieuwe aanwinst bezit het Goudse museum nu vier werken van deze kunstenaar.

De nieuwe aanwinsten zijn per direct in Museum Gouda en het Gemeentemuseum te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share