Geen categorie

Huis Doorn ouder dan gedacht

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Nieuws

Rondom Museum Huis Doorn zijn in de bodem resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Tot nu toe heeft niemand ooit geweten dat er in die tijd al gebouwd is op de plek. Dat maakte de gemeente Utrechtse Heuvelrug onlangs bekend.

Huis Doorn. Foto: GVR, op nl.wikipedia.org.

 

De resten kwamen aan het licht doordat er gegraven werd voor het aanleggen van een nieuw beveiligingssysteem. Door deze archeologische vondsten is vastgesteld dat er een kasteel heeft gestaan met drie ronde en één vierkante toren rond de vijftiende eeuw. Daarnaast heeft er ook nog een poortgebouw gestaan, maar tegenwoordig ziet Huis Doorn er heel anders uit.

“Wij moeten als we willen graven dat altijd doorgeven aan de gemeente en dan gaat er een archeoloog meekijken”, vertelt Wendy Landewé van Huis Doorn. “We hebben de fundamenten laten liggen, maar de archeoloog heeft wat aardwerk meegenomen om te onderzoeken en wij hebben als museum zelf nog een paar bouwstenen veiliggesteld.”

Er was al bekend dat een van de hoogste bestuurders in het gebied Utrecht op de plek van Huis Doorn heeft gewoond. Deze conclusie kon men trekken uit handschriften uit die tijd. Tot nu toe was echter nog niet bekend hoe het gebouw eruit heeft gezien.

Uit de resten die zijn gevonden kan worden geconcludeerd dat er al vanaf 1350 een kasteel heeft gestaan en dat die in de vijftiende eeuw is verbouwd. Historici gaan onderzoek doen waarom onder meer juist in die tijd het kasteel is verbouwd, maar vermoedelijk komt dat door de twee burgeroorlogen die zich in die tijd afspeelden.

Huis Doorn stamt uit de achttiende eeuw. De laatste bewoner was de Duitse keizer Wilhelm II.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share