Geen categorie

Co Westerik 90 jaar, in 2 exposities

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Expositie

Co Westerik bereikte op 2 maart de gezegende leeftijd van negentig jaar. Voor zowel Slot Zeist als Museum Boijmans Van Beuningen is dat feit aanleiding voor een expositie over de Rotterdamse kunstenaar.

Co Westerik, Moeder en kind, 1980, zeefdruk in 12 kleuren. Te zien in Slot Zeist.

Een eigen ervaring ligt altijd aan de basis van Westeriks werk. Hij tekent en schildert mensen in contact met elkaar of in de natuur: tastend, ruikend en kijkend, vaak met de ogen wijd open. Het perspectief van de schilderijen is vaak zo dat de toeschouwer dicht ‘op de huid’ van de voorstelling zit. Door de schildertechniek van dunne lagen tempera en olieverf ontstaat een realistische en levendige stof- en vooral vleesuitdrukking.

Westeriks carrière begon in de jaren ’40. Sindsdien won hij verschillende prijzen, waaronder de Jacob Marisprijs voor de teken- en schilderkunst, de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en Architectuur en een Zilveren medaille op de Biënnale van São Paulo. Zijn werk is opgenomen in verschillende musea, zoals het Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag.

Co Westerik, Hand boven torso, 2007, olieverf, tempera en alkyd op paneel, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Het Boijmans heeft een representatieve verzameling van Westeriks schilderijen, prenten en tekeningen. Ter ere van zijn negentigste verjaardag toont het daaruit een klein aantal schilderijen, aangevuld met werken uit particuliere verzamelingen. In totaal zijn er in Rotterdam twintig schilderijen te zien, van de ongeveer tweehonderd die Westerik ooit maakte.

Slot Zeist toon naast schilderijen ook tekeningen. Daar vervaardigde Westerik er duizenden van. De expositie in Zeist bestaat uit werk uit de collectie van Westerik zelf en die van het Haags Historisch Museum. Uit die laatste verzameling komt bijvoorbeeld het schilderij De begrafenis van H.M. Koningin Wilhelmina. De werken uit Westeriks eigen verzameling waren tot nu toe zelden of nooit te zien.

Co Westerik 90 jaar, t/m 31 augustus 2014 in Slot Zeist

Co Westerik 90, t/m 31 augustus in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share