Geen categorie

Expositie Kunstkoning naar Luxemburg

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws / Expositie

Ruim honderdduizend mensen bezochten de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning in het Dordrechts Museum. De expositie over de kunstschatten van de tweede vorst van het Koninkrijk der Nederlanden is vanaf komende zaterdag te zien in Villa Vauban in Luxemburg.

De expositie reist naar de hoofdstad van Luxemburg omdat Willem II als groothertog ook staatshoofd van dat land was. Villa Vauban toont onder meer zestiende- en zeventiende-eeuwse Vlaamse en Nederlandse schilderijen en romantische kunst uit de negentiende eeuw.

Jan Steen, Het driekoningenfeest, ca. 1664, collectie Villa Vauban - Musée d'Art de la Ville Luxembourg.

De werken van Jan Steen, Peter Paul Rubens en vele anderen waren ooit allemaal eigendom van Willem II, die een ware ‘kunstkoning’ was. Geen andere Nederlandse vorst besteedde zoveel aandacht en geld aan het verzamelen van kunst. Speciaal voor de topstukken liet hij bij zijn paleis aan de Kneuterdijk in Den Haag de door hemzelf ontworpen Gotische Zaal bouwen. De zaal bestaat nog steeds. In het paleis huist tegenwoordig de Raad van State.

Kort na de dood van Willem II in 1849 bleek zijn kunstverzameling met hoge schulden te zijn belast. Vlak voor zijn overlijden had de koning in het diepste geheim een miljoen gulden geleend van zijn zwager, de Russische tsaar Nicolaas I. De schilderijenverzameling diende als onderpand. De broer van de overleden vorst, Prins Frederik, was bereid om de schuld af te lossen, op voorwaarde dat de kunstcollectie zou worden geveild.

De veiling vond in 1850 plaats en vrijwel alle belangrijke verzamelaars sloegen hun slag alsmede verschillende musea. Nederlands grootste kunstverzameling ging in één klap verloren. Enkele werken bevinden zich overigens in de collectie van Villa Vaubain, dat die nu samen kan tonen met andere stukken van de ‘kunstkoning’.

Une Passion royale pour l’art / Königliche Sammellust, 12 juli t/m 12 oktober in Villa Vauban, Luxemburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share