Geen categorie

SieboldHuis in teken van Japanse striphelden

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Expositie

Japanmuseum SieboldHuis staat deze zomer in het teken van Japanse strips, striphelden en tekenfilms. Het Aziatische land kent veel stripfiguren, zoals Pokémon, Doraemon en Ultraman, die daar uitermate populair zijn.

Pikachu. Foto: Japanmuseum SieboldHuis.

Bijna iedere Nederlandse dertiger is met Tamagotchi, Hello Kitty of de Power Rangers opgegroeid. Door de explosieve groei van de Japanse subculturen van anime en manga, blijft de populariteit ook in Nederland stijgen. Maar het succes in Japan blijft ongeëvenaard. Daar is het leven doordrongen van talloze actiehelden, anime-figuren, gamefiguren, schattigheidssymbolen en marketingmascottes. Steden, merken en overheidsinstellingen gebruiken mascottes voor marketing of als voorbeeldfiguur. Een goed voorbeeld is Pipo-kun, die op een vrolijke manier de regels en verboden toelicht in de openbare ruimte.

Het middelpunt van de tentoonstelling is de nagebouwde Hello Kitty slaapkamer van een doorsnee Japans tienermeisje. Deze kamer laat duidelijk zien dat Japanners niet meer zonder hun mascottes en figuren kunnen leven. Tal van stripfiguren, actiehelden, films en voorbeelden uit de Japanse manga en animecultuur zijn in deze overzichtstentoonstelling te bewonderen.

Voor de tentoonstelling was Japanmuseum SieboldHuis op zoek naar de grootste Nederlandse verzamelaar en fan van Japanse striphelden Uit de vele aanmeldingen zijn twee verzamelaars geselecteerd. Hun collectie is op de expositie te zien.

Kinderen komen ruimschoots aan hun trekken. Zij kunnen met de helden op de foto, hun eigen stripfiguren knutselen, een Hello Kitty– of Power Rangersmasker maken, zich verkleden als held of bordspelletjes spelen.

JAPAN: Kingdom of Characters – Japanse striphelden van 1950 tot heden, t/m 31 augustus in Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share