Geen categorie

Groninger Museum koopt schilderij Jan Altink

0 0
Read Time:58 Second

Het Groninger Museum heeft een belangrijk schilderij van Jan Altink gekocht. Schip met rood zeil uit 1926 is volgens het museum “een prachtig voorbeeld” van de expressionistische schilderkunst binnen de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.

In 1918 was Jan Altink een van de medeoprichters en tevens naambedenker van de kunstenaarskring De Ploeg. Zijn krachtigste werken maakte Altink in de jaren 20 van de vorige eeuw, aldus het museum.

“Met name in de jaren 1924-1926 van de vorige eeuw ontwikkelde Altink een bijzonder schilderkunstig idioom. Er ontstond een reeks werken, veelal in staand formaat, die alle min of meer volgens dezelfde principes waren opgebouwd: een hooggeplaatste horizon, omhoogschietende weg, sloot of omgeploegd stuk land, rugfiguren en geschilderd met wasverf in doorgaans heldere ongemengde kleuren.”

Jan Altink, Schip met rood zeil, 1926, Groninger Museum.

Het schilderij Schip met rood zeil is hier een voorbeeld van. “Met dit schilderij waarin waterwegen het land omringen, bracht Altink een bijzonder aspect van het Groninger landschap op een gedurfde manier in beeld.”

Het schilderij is vanaf morgen, dinsdag 17 januari, te zien in de permanente tentoonstelling van het Groninger Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share