Geen categorie

Amersfoort krijgt telraam als monument voor Mondriaan

0 0
Read Time:54 Second

Nieuws

Piet Mondriaan krijgt een monument in zijn geboortestad Amersfoort. Het wordt een reusachtig telraam, in de hem kenmerkende kleuren rood, blauw, geel, zwart en wit. Het komt te hangen aan het hek voor het Mondriaanhuis, waar in 1872 de wieg van de kunstenaar stond.

Het ontwerp van Frank Halmans. Still uit campagnefilmpje op Voordekunst.nl.

Het ontwerp van Frank Halmans werd gekozen door de bezoekers van de tentoonstelling Monument Mondriaan in het Mondriaanhuis. Ze konden stemmen op drie ontwerpen van evenzoveel kunstenaars die daar tot en met 12 januari te zien waren.

Het telraam van Halmans verwijst naar de jeugdjaren van Mondriaan en naar de functie die het Mondriaanhuis had toen de kunstenaar daar als kind woonde. Het gebouw aan de Kortegracht deed dienst als school, waar Mondriaans vader hoofdonderwijzer en tekenleraar was.

Om het telraam te kunnen laten maken, heeft het Mondriaanhuis de hulp van het publiek ingeroepen. Op de site Voordekunst  is het een crowdfundingsactie gestart. Het museum hoopt daarmee 11.000 euro op te halen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share