Geen categorie

Fotograaf toont de veerkracht van Roma

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

De Nederlandse fotograaf Mike Roelofs reisde in 2008 voor het eerst naar Roemenië om de levensomstandigheden van de Roma vast te leggen. Samen met antropologe Fanny Jol maakte hij later de fotografische documentaire Resilience. Foto’s daaruit zijn nu te zien in expositieruimte De Verdieping in Veldhoven.

Foto van Mike Roelofs uit de serie Resilience.

Roelofs was onder de indruk van wat hij tijdens zijn eerste reis tegenkwam. “In Roemenië lijkt alles gedrenkt te zijn in pastelkleuren, van de stoffige kleren van mensen tot de muren van bijna elk gebouw. Voor mij als fotograaf was dit fascinerend. Bij regen kon ik mezelf al helemaal niet inhouden. Pas bij het invallen van de nacht stopte ik met kijken.”

Met de foto’s die deze reis opleverden won Roelofs de eerste prijs in de categorie Portretten-serie van de Zilveren Camera. In samenwerking met antropologe Fanny Jol maakte hij in 2009 en 2010 vier nieuwe reizen naar Roemenië, waaruit de serie Resilience voortkwam. Daarin vertaalden ze de benarde omstandigheden van de Roma in Roemenië in tekst en beeld.

Foto van Mike Roelofs uit de serie Resilience.

Resilience belicht de verschillen in levenswijzen van de Roma. De titel (te vertalen als veerkracht) verwijst volgens de makers naar de “de capaciteit van een individu zich aan problematische situaties aan te passen met behulp van mentale flexibiliteit en doorzettingsvermogen”.

Resilience – Mike Roelofs – De veerkracht van de Roma, t/m 31 maart in expositieruimte De Verdieping in het gemeentehuis van Veldhoven. De Verdieping is een onderdeel van Museum ’t Oude Slot.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share