Geen categorie

Boijmans krijgt gigantische installatie

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen en de stad Rotterdam hebben het kunstwerk Curve-Auto met π-Man van John Bock gekregen. De gigantische installatie bestaat uit honderden onderdelen. Verzamelaar Bert Kreuk kocht het met de gedachte het ooit aan een museum te doneren. Dat museum werd het Boijmans.

John Bock, Curve-Auto met π-Man, 2010, diverse materialen. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen 2014. Foto: Lotte Stekelenburg.

De Duitse kunstenaar John Bock (1965) maakt het werk voor The Curve, de tentoonstellingsruimte van The Barbican Centre in Londen. Hij bouwde een Londense taxi om tot een rijdend sculptuur dat aandokt bij verschillende capsules die als satellieten in de ruimte zwerven. In elke capsule is een andere ‘onderneming’ gehuisvest, zoals een kroeg, een restaurant en een winkel. In de verschillende kamers van het surreële postapocalyptische ruimteschip bevinden zich de meest uiteenlopende objecten: van noodles tot schaakbord.

Het Boijmans kreeg het kunstwerk van verzamelaar Bert Kreuk, die eerder enkele grote kunstwerken aan het museum in langdurig bruikleen gaf, waaronder het grote Baroque Egg van Jeff Koons. “Van sommige aankopen weet je van te voren dat het in een museum thuishoort”, zegt hij over zijn meest recente schenking. “Musea kunnen de aankoop van dit soort werken echter bijna niet meer betalen. Door deze installatie van John Bock te kopen en te schenken, kan ik ervoor zorgen dat een breed publiek kan genieten van kunstwerken die anders slechts zichtbaar zijn voor mij. En wat is daar de lol van.”

De installatie krijgt een permanent plek in het nieuwe collectiegebouw dat het museum samen met de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen voor ogen heeft. Naar verwachting opent dat gebouw in 2017 in het Museumpark.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share