Geen categorie

Rijksmuseum koopt miniatuur-buste Willem van Oranje

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
Hendrick de Keyser, Prins Willem van Oranje, ca. 1620, Rijksmuseum. Aankoop mogelijk gemaakt door Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting.

Het Rijksmuseum heeft onlangs op een veiling in Parijs een zeldzame buste van Willem van Oranje gekocht. Het beeldje is rond 1620 gemaakt door Hendrick de Keyser. Het is momenteel te zien in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft.

Van de 15 centimeter hoge bronzen buste zijn nog andere twee afgietsels bekend. Alle drie de gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten, en gebaseerd op het ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed, dat zich al in de collectie van het Rijksmuseum bevond. Het beeldje stamt uit de nalatenschap van de Parijse kunstverzamelaar Juan (‘Johnny’) de Beistegui.

De buste is een luxe Oranje-souvenir dat in een kleine oplage zal zijn gegoten voor Oranjegezinden of voor leden van de Staten-Generaal die bij bouw van het praalgraf in Delft betrokken waren. Het beeldje werd in de late achttiende eeuw in Frankrijk op een luxe sokkel geplaatst, gemaakt van porfier en verguld brons.

De nieuwe aanwinst is voor het eerst te zien in Museum Prinsenhof Delft, in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft. Een tweede afgietsel, in bezit van Paleis Het Loo, is in langdurige bruikleen aan dat museum gegeven. Daarom zijn in de tentoonstelling nu twee van de drie afgietsels te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share