Geen categorie

Verlangen naar Mekka

0 0
Read Time:43 Second

Ceremonieel paardentuig.

Expositie

Miljoenen moslims vanuit de hele wereld gaan volgende maand op bedevaart naar Mekka. Rijksmuseum Volkenkunde besteedt met een grote tentoonstelling aandacht aan deze jaarlijkse pelgrimstocht, de hadj.

De bedevaart naar Mekka heeft eeuwenlang veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. Voor de expositie zijn meer dan 250 stukken bijeen gebracht. Foto’s van de Leidse wetenschapper Snouck Hurgronje, die als eerste Europeaan fotografeerde in Mekka, tonen bijvoorbeeld negentiende-eeuwse pelgrims. En de installatie Magnetism (2011) van hedendaags kunstenaar Ahmed Mater symboliseert de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Ka’ba.

De objecten en persoonlijke verhalen schetsen samen een beeld van een van de grootste spirituele, culturele en religieuze fenomenen ter wereld.

Verlangen naar Mekka
- De reis van de pelgrim, t/m 9 maart 2014 in Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share