Geen categorie

Zwarte vrouw met blanke huid

0 0
Read Time:55 Second

Expositie

Voor haar fotoserie Backra Bluid portretteerde de Canadese fotografe Stacey Tyrell (1978) zichzelf als blanke vrouw, wat ze van nature niet is. De foto’s zijn te zien in Gallery Cultural Speech in Amsterdam op de eerste solotentoonstelling van Tyrell in Nederland.

Backra is slang uit de Caraïben en betekent witte meester of blank persoon. Bluid is het Schotse woord voor bloed en huid. Als zwart kind op een overheersend blanke school werd Tyrell geconfronteerd met het trots verkondigde Schotse, Ierse en Engelse erfgoed van haar klasgenoten. Telkens wanneer ze haar eigen familiebanden met Engeland ter sprake bracht, kon ze rekenen op ongemakkelijke blikken. Haar achtergrond herinnerde blanken slechts aan de erfenis van slavernij.

Stacey Tyrell, Hazel.

Op haar foto’s in deze serie Backra Bluid is zij blank. Als verveeld meisje in een schooluniform of als rijke dame, gehuld in bont met diamanten oorbellen. Ze daarmee zien dat zwart en blank niet wezenlijk van elkaar verschillen. Op de huidskleur na.

Backra Bluid, t/m 19 oktober in Gallery Cultural Speech, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share