Geen categorie

Solo Daan Roosegaarde in Groninger Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Het Groninger Museum presenteert komende zomer de eerste grote museale solotentoonstelling van Daan Roosegaarde. De expositie bestaat uit een interactief kunstwerk dat de kunstenaar speciaal hiervoor ontwikkelde.

Roosegaarde (1979) is bekend van projecten in de openbare ruimte. Voorde Afsluitdijk maakte hij bijvoorbeeld de Lichtpoort. Daarvoor voorzag hij de zestig heftorens uit 1932 van reflecterende laag. De torens lichten alleen op als er koplampen op schijnen. En een fietspad tussen Nuenen en Eindhoven transformeerde hij tot een lichtgevend fietspad, geïnspireerd door Vincent van Goghs schilderij De sterrennacht.

Dit is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent, met een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie.

Daan Roosegaarde, Presence, 2019, Groninger Museum. Foto: Studio Roosegaarde.

Volgens het persbericht is Presence is een 800 vierkante meter groot levend lab. “De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig.”

Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. “De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.”

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde.

“Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou”, aldus Roosegaarde. “Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.”

Daan Roosegaarde – Presence, 22 juni 2019 t/m 12 januari 2020 in het Groninger Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share