Geen categorie

Duurste vondst ooit in Tussen Kunst & Kitsch

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

In Tussen Kunst & Kitsch is een schilderij van Joost van Geel (1631-1698) ontdekt met een waarde van 250.000 euro. Het werk met de titel Het Kantwerkstertje is daarmee de duurste vondst ooit in het Avro-programma. De aflevering waarin de ontdekking wordt gedaan, wordt morgenavond uitgezonden.

Joost van Geel (1631-1698), Het Kantwerkstertje (detail).

Het schilderij toont een kanwerkstertje in een interieur. Het is een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas. De eigenaresse bracht het schilderij eerder al mee naar opnames voor het programma in Zwolle. Vermoed werd dat het een werk was van de zeventiende-eeuwse meester Gabriël Metsu, maar expert John Hoogsteder kon geen definitief oordeel vellen.

Maandenlang deed hij uitvoerig onderzoek naar het werk. Bij de opnames in het Haagse museum Escher in het Paleis maakte de expert het resultaat van dat onderzoek aan de eigenaresse bekend. Hoogsteder deed onderzoek naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij. “Het is geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft.”

Tussen Kunst & Kitsch, woensdag 9 februari om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share