Geen categorie

Sissel Marie Tonn wint Theodora Niemeijerprijs 2016

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Sissel Marie Tonn heeft de Theodora Niemeijerprijs 2016 gewonnen. Tonn mag vanaf 27 september de expositieruimte Het Oog in het Van Abbe Museum in Eindhoven een half jaar gebruiken als podium voor haar project Intimate Earthquake Archives. Ook ontvangt een cheque ter waarde van 10.000 euro.

 

Sissel Marie Tonn. Foto: Ilse van Loon.
Sissel Marie Tonn. Foto: Ilse van Loon.

 

De jury vond het interessant dat haar project veel kennisgebieden – technologie, natuur, wetenschap, data en visuele cultuur – op een heel consistente en verrassend intieme manier samenbrengt. “Tonns betrokkenheid met dit project voelt heel sterk en oprecht”, aldus de jury.

Met Intimate Earthquake Archives wil Tonn een brug slaan tussen natuurlijke fenomenen en menselijke ervaringen. Het is een interactieve installatie waarin bezoekers alle gemeten aardbevingen kunnen ervaren die in Groningen plaatsvonden als gevolg van de gasboringen.

Sissel Marie Tonn (1986) is een Deense kunstenaar die woont en werkt in Den Haag. Ze maakt multimedia-installaties, tekent en schrijft. In haar werk gaat het om de menselijke ‘aanwezigheid’ in gebieden waarin subtiele of ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Ze onderzoekt deze ruimtelijke veranderingen, vaak veroorzaakt door mensen, verbindt ze met het lichaam en maakt ze invoelbaar.

De Theodora Niemeijerprijs is vernoemd naar Theodora Niemeijer (1912- 2004), een telg uit de bekende tabaksfabrikantenfamilie uit Groningen. Zij had een grote passie voor beeldende kunst en riep in 1996 een eigen stichting in het leven om jonge kunstenaars te stimuleren. Na haar dood bleef Stichting Niemeijer Fonds bestaan. Dit fonds heeft in 2012 de expositieruimte Het Oog voor langere periode geadopteerd waardoor het Van Abbe Museum daar jaarlijks twee projecten kan realiseren.

Video waarin Sissel Marie Tonn haar project uitlegt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share