Geen categorie

Het Bloemendaal van schilder Simon de Heer

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Simon de Heer is geen naam die direct een belletje doet rinkelen. In Bloemendaal, waar hij woonde en werkte, was hij wel heel bekend. Burgemeester Peereboom Voller noemde de kunstenaar in 1959 de ‘nestor der Bloemendaalse schilders’. In Museum Haarlem is nu een tentoonstelling over hem te zien.

Simon de Heer, Bollenveld bij Caprera.

Het werk van Simon de Heer (1885-1970) is nauw verweven met Bloemendaal. In 1927 liet de schilder aan de Duinwijckweg een landhuis met atelier bouwen. Hoewel hij tekenleraar was in Den Haag, schilderde hij ook veel. In de directe omgeving vond hij geliefde onderwerpen voor zijn kunst: de duinlandschappen, de omliggende boerderijen en vooral het meertje van Caprera.

De Heer leefde voor zijn kunst. Hij was een traditioneel schilder die altijd trouw bleef aan zijn streven om de zichtbare wereld herkenbaar weer te geven. Hij werd vooral gewaardeerd als talentvol portretschilder.

Bekende mensen uit de omgeving die hij op linnen vastlegde zijn onder anderen wereldkampioen schaken Max Euwe, aan het schaakbord en Jac. P. Thijsse. Maar het liefst schilderde hij kinderportretten.

Zijn grote artistieke nalatenschap, grotendeels ondergebracht in de Stichting Simon de Heer, geeft een goed tijdsbeeld van Bloemendaal en zijn bewoners vanaf het eerste kwart van de vorige eeuw.

Simon de Heer – Schilderachtig Bloemendaal, t/m 25 februari in Museum Haarlem

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share